icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Onbezorgd wonen in het Ringovenpark

Waar eigenlijk twee kantoortorens gebouwd zouden kunnen worden, heeft JPO samen met Wonen Limburg en De Zorggroep de handen ineen geslagen om, in overleg met de gemeente Peel en Maas, een innovatief woonzorgconcept te ontwikkelen. Wonen is de basis, met zorg in de buurt en naar behoefte. Een plek waar je samen langer thuis kunt wonen.

Door toenemende vergrijzing en het tekort aan zorgmedewerkers, ontstaat er steeds meer druk op de zorg. Ook geldt dat mensen zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen.“We moeten daarom écht anders kijken naar wonen en zorg”, legt Nadja van Es, directeur bij VolkerWessels onderneming JPO uit. “Door met elkaar een visie te ontwikkelen is een concept ontstaan waarin de mens centraal staat op basis van positieve gezondheid. Daarnaast creëren we een plek waar je samen langer thuis kan blijven wonen. Veel ouderen worden nu van elkaar gescheiden doordat hun partner of familielid zorgbehoevend wordt. In dit concept hoeft dat niet meer. Samen langer thuis door voor elkaar te zorgen, dat voorkomt eenzaamheid en je blijft samen langer gezond. ”

Van Es vervolgt: "Een visie die niet alleen impact heeft op de plek zelf maar ook waarde toevoegt aan de samenleving.” 

Wonen met zorg naar behoefte

De appartementen worden reguliere huurwoningen waarbij je bij toenemende zorgbehoefte niet hoeft te verhuizen maar gewoon samen kunt blijven onder één dak. Als de zorgvraag zwaarder wordt kun je verhuizen van de reguliere huurwoning naar de zorgstudio’s op de begane grond. Ook de bewoners in de nabije buurt profiteren van dit concept. Vanuit het nieuwe complex kan ook in de buurt eenvoudig zorg geleverd worden. 

Marc van Ooijen, bestuurder bij De Zorggroep: “We werken er hard aan om de zorg toekomstbestendig te maken, onder meer door dit soort nieuwe woonzorgconcepten. Ons uitgangspunt is dat mensen zo lang mogelijk goed thuis kunnen blijven wonen. Als ze ondersteuning of zorg nodig hebben, organiseren we dat. We stimuleren ook dat buurtbewoners een beetje naar elkaar omkijken, voor elkaar zorgen.”

Zorgzame buurt

Ger Peeters, bestuurder van Wonen Limburg: “Ik ben blij dat voor deze locatie gekozen is voor woningbouw. Een van de laatste invullingen van het Ringovenpark, dat in de praktijk al zijn waarde heeft bewezen als mooie zorgzame buurt in een prachtige woon- en leefomgeving. Waar jong en oud, mensen met en zonder zorg fijn samen wonen.”

Afronding zuidzijde Ringovenpark

“We hebben JPO uitgedaagd om te komen met een alternatief voor de geplande kantoortorens”, zegt wethouder Rob Wanten. “Het plan dat nu voorligt is een welkome aanvulling in de huidige woningmarkt, is net wat we missen en is goed voor de doorstroming. Een mooi alternatief voor degenen die nu nog noodgedwongen in een groot huis wonen, meer zorg nodig hebben en graag kleiner willen wonen. Het plan vormt een logische afronding aan die zijde van het Ringovenpark en biedt straks voor de bewoners een mooie plek, dichtbij de voorzieningen en de kern van Panningen. We hebben daarom een positief principestandpunt ingenomen en daarbij nog enkele aandachtspunten meegegeven over de verkeersontsluiting, parkeervoorzieningen en de aansluiting bij de rest van het Ringovenpark. We zien de definitieve planuitwerking graag tegemoet.” 

Bijeenkomst met de omgeving na de zomer

De initiatiefnemers gaan na de zomer het gesprek aan met de buurt en belangstellenden. Het concept wordt dan verder toegelicht. Na de omgevingsdialoog worden de plannen verder uitgewerkt. Daarna volgt de formele ruimtelijke procedure. Als dat volgens verwachting loopt, kan de bouw in de tweede helft van volgend jaar starten.

Ontwikkeling woonzorgconcept Panningen.jpg